Hatha yoga

Hatha yoga is de yogavorm waarbij je via lichamelijke oefeningen het denken tot rust brengt. De betekenis van Hatha is zon (Ha) en maan (Tha). De zon staat voor energieke kwaliteit, de maan voor verstillende kwaliteit. Dat zie je terug in Hatha yoga: je doet de houding dynamisch en daarna doe je het statisch en in de statische houding keer je naar binnen.
Yoga komt van het werkwoord yuj. Dit is Sanskriet voor verbinden en in evenwicht brengen. Lichaam en geest werken als één geheel en beïnvloeden elkaar. De bedoeling is dat je de oefeningen met veel aandacht uitvoert. Je ademhaling speelt hierin een belangrijke rol. Tijdens deze oefeningen wordt de ademhaling steeds dieper en rustiger. Inspanning wordt afgewisseld met ontspanning.

Elke houding (asana) bestaat uit vier ‘momenten’:
* Voorbereiding: in een rustige, neutrale houding probeer je in het hier en nu te zijn
* Aannemen: op vloeiende, natuurlijke wijze beweeg je je naar de houding,  zonder forceren; de lichamelijke prestatie is onbelangrijk
* Aanhouden: al ademend blijf je enige tijd in de houding, de spanning over je spieren spreidend
* Waarneming: in een rusthouding ga je na wat de uitwerking daarvan  is; doorgaans neem je asana’s meerdere keren aan; zo herken je de houding en is het eenvoudiger om je er volledig op te concentreren; het wordt een houding van lichaam én geest

Het doel van yoga: is om goed voor jezelf te zorgen en om na te leven wat jij belangrijk vindt. Yoga draait om het bewust worden van hoe je goed met je lichaam om kunt gaan: hoe zorg je ervoor dat je lichaam en geest gezond blijven? Hoe blijf je in balans?

Dit kun je doen door middel van oefeningen (asana’s), ademhaling (pranayama), meditatie, gezond eten en een positieve houding.

De voordelen van het beoefenen van yoga zijn onder andere dat yoga concentratieverhogend, stressverminderend en bloeddrukverlagend kan werken. Daarnaast heeft yoga als effect dat de hartslag rustiger wordt en dat er een algeheel gevoel van mentale ontspanning kan worden gecreëerd. Yoga kan ook ingezet worden om de weerstand te verbeteren en om eventuele aanwezige lichamelijke klachten te verminderen.
Kortom, door het beoefenen van yoga ga je je goed, gezond en vitaal voelen in het dagelijks leven.